تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه نیز بنا به دلایل مختلف مورد توجه ایرانیان قرار گرفته و بسیاری از این دلایل منطقی و هوشمندانه است. به همین دلیل اگر چه آمار بیکاری در ترکیه در ژانویه در حدود 10.1% گزارش شده و کارفرمایان این کشور معمولا تمایلی به استخدام خارجی ها ندارند٬ این کشور همچنان از جمله مقصدهایی است که ایرانیان انتخاب می کنند. در مقاله پیش رو که توسط تیم ترجمه موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت تهیه گردیده اطلاعاتی در خصوص تحصیل در ترکیه و شرایط و هزینه های آن بیان گردیده که امید است مطالعه آن مفید باشد. همه افرادی که به تحصیل در ترکیه رو می آورند باید یک پروسه خاص را طی کنند و در نتیجه شرایطی را برای خود ایجاد کنند که به بهترین شیوه ممکن خود را به این کشور برسانند و در نتیجه هزینه های خود را از نظر زمانی و مالی به حداقل برسانند.

پروسه تحصیل در ترکیه

  • شرایط تحصیل در ترکیه چیست؟
  • بهترین زمان برای ورود به ترکیه از طریق تحصیل چه زمانی است؟
  • بهترین مراکز آموزشی در ترکیه کدامند؟
  • شرط معدل برای تحصیل در ترکیه چیست؟
در این مطلب میخوانید نمایش

درباره ترکیه و سیستم آموزشی آن

تحصیل در ترکیه به عنوان کشوری که خصوصا در سال های اخیر روند رو به رشدی در عرصه اقتصاد داشته این روزها طرفداران بیشتری پیدا کرده است. شمار دانشجویان بین المللی در خصوص تحصیل در ترکیه در سال های متوالی در حال افزایش است. در حال حاضر به میزان بیش از 80000 دانشجوی بین المللی در کشور ترکیه نیز مشغول به تحصیل هستند.

جزئیات سیستم آموزش عالی ترکیه را در جدول زیر نمایش داده شده است:

سیستم آموزشی ترکیه شرح
تعداد دانشگاه 166 دانشگاه
قدیمی ترین و برترین دانشگاه دانشگاه استانبول (1435) و دانشگاه چانکایا (401 جهانی)
سال تحصیلی سپتامبر تا ژوئن
دانشجوی خارجی 87903 دانشجو

فرصت تحصیل در این کشور فرصتی فوق العاده در خصوص تحصیلات کم هزینه (همانند تحصیل در کانادا) به همراه پرداخت کمک هزینه های ماهانه برای واجدین شرایط نیز هست. این کشور مقصدی گردشگری برای میلیون ها توریست در سال است که آمار چشم گیری را به خود اختصاص داده است و دولت تمایل به روند افزایش این میزان توریست را در سال دارد.

اینفوگرافیک تحصیل در ترکیه

شرایط مهاجرت به ترکیه از طریق تحصیل

شما به عنوان یک دانش آموز خارجی می توانید از مقاطع ابتدایی برای تحصیل در این کشور اقدام نمائید. معیار پذیرش در مدارس این کشور این است که کارنامه آخرین سال تحصیلی خود را برای پذیرش در مقطع بعدی ارائه نمائید. اکثر مدارس این کشور به زبان استانبولی آموزش می دهند و دارای هزینه های کمتری نیز هستند.

دانش آموزان ایرانی جهت تحصیل در مدارس ترکیه گزینه های متفاوتی پیش روی خود دارند:

  1. مدارس دولتی ترکیه
  2. مدارس خصوصی ترکیه
  3. مدارس بین المللی ترکیه
  4. مدارس ایرانی ترکیه

آنها می توانند در مدارس بین المللی انگلیسی زبان تحصیل کنند که البته هزینه تحصیل در این نوع مدارس بین المللی به نسبت سایر مدارس بیشتراست اما دیپلم ارائه شده از این مدارس معتبرترین دیپلم یعنی IB بوده که برای پذیرش در اکثر دانشگاه های دنیا شناخته می شود. تحصیل در مدارس ترکیه ای چه دولتی یا خصوصی عموما به زبان ترکیه ای تدریس می شود که تحصیل در مدارس دولتی هم برای ترک ها و اتباع خارجی رایگان است، شما برای ثبت نام فرزندان در مدارس دولتی باید دارای کارت اقامت بلند مدت ترکیه باشید.

مدارس خصوصی به مراتب با کیفیت های متفاوت و تعداد بیشتر در این کشور وجود داشته و هزینه ای بین 4000$ تا 8000$ (دلار آمریکا) سالیانه در مقاطع مختلف دریافت می کنند. در مدارس ترکیه زبان دوم نیز به صورت اجباری آموزش داده می شود و دانش آموزان می توانند بین زبان انگلیسی، اسپانیایی، فرانسوی یا آلمانی یکی را انتخاب کنند.

گزینه های اقامتی برای تحصیل در ترکیه

یکی از مباحث کلیدی که همواره مورد بی توجهی متقاضیان تحصیل در ترکیه قرار می گیرد، شرایط اقامتی برای دانشجویان در این کشور می باشد. بنابراین تمامی اتباع کشورهای خارجی که قصد تحصیل در ترکیه را دارند باید با گزینه های اقامتی در این کشور به خوبی آشنا شوند. در غیر این صورت با مشکلات گسترده ای در طول اقامت خود در ترکیه مواجه خواهند شد. اما نگران نباشید، زیرا گزینه های اقامتی بی شماری برای انتخاب دانشجویان بین المللی در ترکیه وجود دارد. البته لازم به ذکر است که، اجاره اقامتگاه دانشجویی در ترکیه به نسبت اغلب کشورهای اروپایی بالاتر خواهد بود که به احتمال زیاد بزرگترین چالش مالی دانشجویان در طول مدت اقامت در ترکیه خواهد بود.

برای آشنایی بیشتر با گزینه هی اقامتی برای تحصیل در ترکیه به موارد زیر توجه فرمایید:

گزینه های اقامتی برای تحصیل در ترکیه

تحصیل در ترکیه در مقطع دبیرستان

یکی از نکات مهمی که در بررسی تحصیل در ترکیه باید به آن توجه داشت، شرایط ورود به دبیرستان های ترکیه است. دبیرستان های دولتی در ترکیه هزینه های بسیار کمی را برای دانش آموزان خارجی در نظر گرفته اند و به همین دلیل است که تحصیل در ترکیه در مقطع دبیرستان می تواند مقرون به صرفه باشد. دانشجویان پس از شرکت در این دوره می توانند در آزمون جامع شرکت کرده و برای تحصیل در دانشگاه آماده شوند.

در ترکیه دبیرستان های ایرانی زیادی نیز وجود دارد و دانش آموزان می توانند در این دبیرستان ها نیز به ادامه تحصیل بپردازند. این مدارس بیشتر مورد توجه ارادی قرار می گیرند که والدین آن ها در کشور ترکیه مشغول به کار هستند و می خواهند پس از مدتی به ایران بازگردند یا شرایط متفاوتی را برای فرزندان خود ایجاد کنند.

شرایط تحصیل در ترکیه

دولت ترکیه، در سال 2024 سیاستی بر جذب دانشجویان بین المللی اعمال می کند تا از این طریق رنکینگ دانشگاه های خود را ارتقا دهد. بیشتر تمرکز کشور ترکیه نیز بر جذب دانشجو از آسیای مرکزی، آفریقا، خاورمیانه و اروپای شرقی است. برای رسیدن به این هدف دولت ترکیه به دانشجویان بورسیه می دهد و دانشگاه های ترکیه نیز نسبت به بسیاری دیگر از کشورها خصوصا برای کسانی که از کشورهای خاورمیانه به ترکیه می آیند، شهریه کمتری دارند.

شهریه های سالانه دانشگاه های ترکیه بدین قرار است:

شهریه مقدار به دلار آمریکا (USD)
هزینه سالانه تحصیل به زبان انگلیسی 600$ تا 1500$
هزینه سالانه تحصیل به زبان ترکی 240$ تا $730
هزینه ماهانه زندگی در ترکیه 400$ تا 500$

علاوه بر دولت ترکیه، نهاد دیگری به نام بانک توسعه اسلامی نیز به دانشجویان خارجی کمک هزینه های تحصیلی اعطا می کند. یکسری بورسیه های دیگر نیز وجود دارند که به دانشجویان با شرایط ویژه از جمله سابقه تحصیلات آکادمیک درخشان تخصیص داده می شود. مدت زمان اهدای این بورسیه نیز برای دانشجویانی که دوره زبان انگلیسی را نیز می بایست به عنوان پیش نیاز بگذرانند 5 سال و برای سایر دانشجویان که مستقیما وارد دانشگاه می شوند 4 سال است.

این بورسیه که بر مبنای رزومه دانشجویان اهدا می شود موارد ذیل را در بر می گیرد:

  • شهریه دانشگاه
  • هزینه های زندگی در مدت 10 ماه
  • هزینه های خوابگاه

انواع هزینه های زندگی در ترکیه برای دانشجویان

شرط معدل برای تحصیل در ترکیه

محدودیت هایی برای تحصیل در ترکیه وجود دارد که طبیعتا می توان آن را در بسیاری از کشورهای جهان نیز مشاهده کرد. باید به این نکته توجه داشت که ترکیه سخت گیری های کمتری در حال حاضر اعمال می کند ولی دانشجویان در بسیاری از دانشگاه های این کشور باید معدل بالایی داشته باشند. شرط معدل برای تحصیل در ترکیه در رشته پزشکی، در اختیار داشتن معدل 16 و بالاتر در نظام آموزشی ایران است.

در رشته های دیگر تحصیلی در این کشور نیز شرایط مشابهی وجود دارد و دانشجویان می توانند به طور متناوب با چالش هایی روبرو شوند. در رشته های دیگر، تحصیلی، شاید این محدودیت های معدلی کمتر باشد و دانشجویان برای تحصیل در این رشته ها باید معدلی در حدود 14.5 به بالاتر را به دست آورده باشند تا بتوانند در این کشور به ادامه تحصیل مشغول شوند. شرط معدل برای تحصیل در دانشگاه های خصوصی ترکیه بسیار کمتر است.

تحصیل در ترکیه و قوانین اخذ پذیرش تحصیلی

برای تحصیل در کشور ترکیه در مرحله اول باید شرایط شما طبق قوانین پذیرش تحصیلی ترکیه توسط کارشناسان آشنا به امور مهاجرت سنجیده شود و در صورت واجد شرایط بودن می توانید وارد مرحله بعدی یعنی اخذ پذیرش شوید. قوانین پذیرش تحصیلی ترکیه بسته به رشته تحصیلی و همچنین مقطع تحصیلی شما متفاوت است. به هر حال برای اخذ پذیرش از ترکیه بایستی به دو نکته مهم نیز توجه کرد. اولا درخواست ها بایستی مستقیما از طریق وب سایت به دانشگاه ترکیه ای تحویل داده شود.

دوما متقاضیان بایستی از مهلت پذیرش در سال تحصیلی که به صورت زیر است مطلع باشند:

ترم تحصیلی مهلت اخذ پذیرش
برای ترم پاییزه اواخر ماه می
برای ترم بهاری اواخر ماه دسامبر

برای تحصیل در این کشور باید به زبان رسمی این کشور که ترکی می باشد مسلط باشید البته دانشگاه های زیادی وجود دارد که با زبان انگلیسی نیز امکان تحصیل را به شما می دهد. نکته حائز اهمیت این است که شما می توانید با شرکت در دوره های زبان انگلیسی یا ترکی دانش زبان خود را به سطح مورد نیاز برسانید.

آیتم شرح
عضو فرآیند بلونیا (Bologna Process) جهت استانداردسازی برنامه های تحصیلی می باشد
تعداد دانشجو خارجی در سال 650000 دانشجو
تعداد دانشگاه بالای 200 دانشگاه
شروع و پایان سال تحصیلی سپتامبر تا ژوئن
مجور لازم تحصیلی ویزای تحصیلی ترکیه

مزایای تحصیل در کشور ترکیه

انتخاب ترکیه به عنوان مقصدی مناسب از دلایل مختص به خود نیز برخورداراست که در ادامه مقاله به این موارد نیز پرداخته می شود. ترکیه یک کشور چند ملیتی است. کشو ترکیه عملا پلی میان شرق و غرب با روند صعودی تعداد دانشجویان بین المللی از اروپا، آفریقا، ایالات متحده آمریکا و آسیا است.

از مزایای تحصیل در این کشور می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • امکان تحصیل در دانشگاه های مورد تائید
  • فرصت اسفاده از سفارت این کشور برای ورود به کشورهای اروپایی و غیره در مدت زمان کم
  • امکان کار در ترکیه حین تحصیل
  • اخذ ویزای همراه برای تحصیل
  • هزینه های مقرون به صرفه زندگی
  • فرصت کار پس از تحصیل در ترکیه
  • ایجاد امکان یک پل مناسب برای مهاجرت به قلب اروپا

تحصیل در ترکیه به زبان ترکی

دانشگاه ها و مدارس ترکیه از سطح آموزشی خوبی برخوردار هستند. ترکیه دارای یکی از روبه رشدترین اقتصادهای دنیا بوده و یکی از دلایل آن موفقیت این کشور در جذب دانشجویان بین المللی و پرطرفدار بودن برای توریست ها بوده است. در واقع مدارک دانشگاهی معتبر ترکیه که در کل دنیا شناخته شده و مقبول است. امکانات بالای مدارس و دانشگاه ها و تعداد رو به رشد رشته هایی که علاوه بر زبان ترکی استانبولی به زبان انگلیسی نیز تدریس می شوند از جمله دلایلی است که دانشجویان این کشور را به عنوان مقصد برتر در خصوص تحصیل در ترکیه محسوب می شوند. زبان اصلی کشور ترکیه، ترکی است و دانشجویان این امکان را دارند که این زبان را در کلاس های آموزشی این کشور شرکت نمایند و بعد از اتمام این دوره های آموزشی وارد دانشگاه ها شوند. البته این امکان نیز وجود دارد که با زبان انگلیسی نیز مشغول به تحصیل شوید.

مزایای تحصیل به زبان ترکی در ترکیه

تحصیل در ترکیه برای افغان ها

به مانند سایر ملت های دنیا، افغان ها نیز این فرصت را خواهند داشت که در ترکیه به ادامه تحصیل بپردازند و از این طریق به خواسته های مهاجرتی خود دست پیدا کنند. در بسیاری از موارد این افراد می توانند برای بورسیه های تحصیلی این کشور را نیز دریافت کنند. در بسیاری از مواقع ممکن است این بورسیه های تحصیلی ناچیز باشد اما با توجه به هزین های تحصیل در این کشور می توان گفت که این بورسیه ها نیز بخش قابل توجهی از هزینه های زندگی در این کشور را کاهش می دهد و به آن ها کمک می کند تا بتوانند شرایط مالی بهتری داشته باشند.

تحصیل در دانشگاه های انگلیسی زبان ترکیه

با توجه به پیشرفت های اخیر کشور ترکیه متقاضیان تحصیل در این کشور روز به روز افزایش یافته است. دانشگاه هایی در این کشور وجود دارند که تدریس در رشته های موجود در آن تنها به زبان انگلیسی ارائه داده می­ شود و دانشجویانی که مهارت لازم را در زبان انگلیسی دارند می­ توانند با ارائه مدارک مورد نظر براحتی وارد این دانشگاه ها گردیده و به تحصیل بپردازند. در این دانشگاه ها دانشجویان از امکانات بسیار مناسبی برخوردار خواهند بود.

همچنین این دانشگاه ها بورسیه و کمک هزینه های متنوعی را برای دانشجویان در حال تحصیل در نظر گرفته اند. از دیگر امکانات موجود در این دانشگاه ها می­ توان به رشته هایی اشاره کرد که قبول شدن در آنها در ایران دشوار است به همین دلیل اکثر دانشجویان سعی می کنند به تحصیل در ترکیه به زبان انگلیسی روی آورند.

شرایط تحصیل در ترکیه بدون کنکور

بسیاری از افراد تمایل دارند تا برای تحصیل در خارج از کشور، در آزمون های ورودی شرکت نکنند و ترکیه نیز این امکان را فراهم کرده است. همه افرادی که قصد دارند در دانشگاه های دولتی این کشور به ادامه تحصیل مشغول شوند، موظف هستند تا در آزمون های ورودی شرکت کنند و در غیر این صورت پذیرشی به آن ها تعلق نخواهند کرد. شرایط تحصیل در ترکیه بدون کنکور به این صورت است که فرد می تواند دانشگاه های خصوصی ترکیه را برای تحصیل خود انتخاب کند. در نظر داشته باشد که هزینه های تحصیل در این دانشگاه ها چندین برابر دانشگاه های دولتی در ترکیه است. دانشجویان در اکثر دانشگاه های خصوصی می توانند بدون کنکور وارد دانشگاه شوند ولی برخی از دانشگاه های این کشور، برای اعطای پذیرش، آزمون های ورودی در نظر گرفته اند. برای آگاهی از شرایط تحصیل در ترکیه بدون کنکور، متقاضیان باید سایت دانشگاه مورد نظر خود را به دقت مطالعه کرده و از شرایط مندرج برای رسیدن به خواسته خود اطمینان حاصل کنند

تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم

با ارائه مدرک دیپلم می توان برای ورود به دانشگاه ها اقدام کرد و البته نکته حائز اهمیت این است که برای پذیرش در دانشگاه های ترکیه باید در آزمون اولیه دانشگاه های این کشور شرکت نمود. می توان در ترکیه در موسساتی که فرد را برای این آزمون آماده می نمایند، شرکت نمود. همچنین می توانید در دوره های زبان ترکی٬ انگلیسی یا آلمانی نیز شرکت کرد. آزمونی که در این کشور برگزار می شود به دو زبان ترکی و انگلیسی است و به فرد این امکان را می دهد انتخاب نماید قصد ادامه تحصیل به چه زبانی را دارد. آزمون YOS یکی از این آزمون ها است که به زبان ترکی است و آزمون SAT یکی دیگر از این آزمون ها است که به زبان انگلیسی است.