ویزای تحصیلی ترکیه: شرایط + مدارک + هزینه ویزا در سال [2025]
در کشور ترکیه دانشگاه های معتبری وجود دارد و سالانه دانشجویان زیادی با اخذ ویزای تحصیلی ترکیه به این کشور مهاجرت کرده و تحصیل می نمایند. این کشور از دانشگاه های معتبری برخوردار است که رنکینگ های بالایی را بخود اختصاص داده اند. برخی از دانشگاه های ترکیه بصورت مستقیم با دانشگاه های معتبر جهان از جمله دانشگاه هاروارد در آمریکا در ارتباط هستند و از سیستم های آموزشی این دانشگاه ها پیروی می نمایند.
اگرچه دانشگاه های کشور ترکیه از دانشجویان جهت ادامه تحصیل شهریه دریافت می نمایند اما این میزان شهریه ها در مقایسه با شهریه دانشگاه های دیگر کشورها بسیار ارزان و صرفه است. دانشگاه های ترکیه از دانشجویان برای ورود به دانشگاه آزمونی را اخذ می نماید و در صورتیکه دانشجویان بتوانند در آزمون ورودی نمره قبولی را کسب نمایند اجازه ورود به دانشگاه مورد نظر را خواهند داشت.
این مقاله توسط موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت تهیه شده و در پی آن است تا سوالات ذیل را پاسخ گوید:
- ساختار نظام آموزشی ترکیه و شرایط تحصیل در این کشور چگونه است؟
- مدارک لازم برای اخذ پذیرش تحصیلی از ترکیه کدامند؟
- نحوه درخواست و اخذ ویزای تحصیلی ترکیه چگونه است؟
- شرایط دریافت ویزای تحصیلی ترکیه برای افغان ها چگونه است؟
در ادامه مقاله در خصوص پاسخ این سوالات توضیحاتی ارائه شده است.
شرایط ویزای تحصیلی ترکیه
سیستم آموزشی ترکیه بگونه ای است که دانش آموزان باید از سن 6 سالگی وارد مدارس گردند. تحصیل در مدارس دولتی این کشور به صورت رایگان انجام می گیرد، اما دانش آموزانی که در مدارس خصوصی مشغول به تحصیل هستند باید سالیانه مبلغی را جهت تحصیل بپردازند. طول دوره تحصیلی دانش آموزان در مقطع ابتدایی 5 سال است و پس از آن دانش آموزان وارد دوره متوسطه که تنها 3 سال طول خواهد کشید می شوند. اکثر مدارس در ترکیه دو یا سه زبانه هستند.
در نهایت این مدارس در پایان تحصیلات از دانش آموزان امتحانات جامعی اخذ می نماید. نمرات کسب شده دانش آموزان در امتحانات پایان دوره بسیار پر اهمیت است و ارتباط مستقیمی با انتخاب رشته دانشگاهی آنان خواهد داشت. بدین گونه که دانش آموزانی که در دروس ریاضی و زبان استانبولی نمرات بالاتری کسب نموده اند می توانند به ادامه تحصیل در رشته های مدیریت بازرگانی، اقتصاد، روانشناسی، روابط بین الملل و حقوق در دانشگاه های ترکیه بپردازند.
جهت اطلاع از انواع برنامه های تحصیلی دانشگاه های ترکیه جدول زیر آماده شده:
عنوان برنامه | تعداد برنامه |
کارشناسی علوم (B.Sc) | 157 برنامه |
کارشناسی هنر (B.A.) | 130 برنامه |
کارشناسی حقوق (L.L.B) | 3 برنامه |
کارشناسی ارشد علوم (M.Sc) | 199 برنامه |
کارشناسی ارشد هنر (M.A) | 91 برنامه |
کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی (M.B.A) | 29 برنامه |
کارشناسی ارشد حقوق (L.L.M) | 5 برنامه |
دکتری فلسفه (PhD) | 250 برنامه |
الزامات ویزای تحصیلی ترکیه
دانشجویان بین المللی که قصد ادامه تحصیل در دانشگاه های کشور ترکیه را دارند باید ابتدا ویزای تحصیلی ترکیه را اخذ نمایند. لازمه اخذ ویزای تحصیلی ترکیه برخورداری از موافقت نامه دانشگاه با درخواست پذیرش دانشجو می باشد. دانشجویان بین المللی بایستی پس از دریافت نامه پذیرش از دانشگاه مورد نظر خود در ترکیه به نزدیکترین سفارت این کشور جهت اخذ ویزای تحصیلی ترکیه مراجعه نمایند.
متقاضیان محترم می توانند در جدول زیر شرایط ویزای تحصیلی ترکیه را مشاهده نمایند:
آیتم | شرح |
شرط اصلی اخذ ویزا | داشتن دعوت نامه دانشگاهی |
نوع ویزای تحصیلی | شامل دو نوع تک ورود (Single-entery) یا چند ورود (Multiple-entry) |
مدت زمان رسیدگی به درخواست | حداکثر 3 ماه |
هزینه درخواست ویزا | $48 (دلار آمریکا) |
انواع ویزای تحصیلی ترکیه
ویزای تحصیلی ترکیه یک نوع مجوز قانونی برای ورود به کشور ترکیه البته با اهداف مرتبط با تحصیل می باشد. ویزایی که به یک شهروند خارجی اجازه اقامت موقت در ترکیه را می دهد منتها به شرط اینکه او نیز پس از ورود به این کشور برای اخذ مجوز اقامتی اش درخواست دهد. این ویزا به همه دانش آموزان و دانشجویان خارجی چه برای تحصیل دوره های کوتاه مدت و چه برای تحصیل در دوره های بلندمدت اعطاء می شود. پس هنگام درخواست این ویزا ترکیه، فرم آنلاین به شما این اجازه را می دهد که یکی از گزینه های ویزایی زیر را انتخاب بکنید:
- ویزای کارآموزی
- انترنی اراسموس
- انترنی AIESEC
- دوره زبان ترکی
- هدف کورس
- هدف تحصیل
- تحصیل در جمهوری ترکی قبرس شمالی
کار دانشجویی با ویزای تحصیلی ترکیه
یکی از اصلی ترین دلایل دانشجویان برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه، امکان کار دانشجویی در این کشور با ویزای تحصیلی ترکیه می باشد. به عبارت دیگر، تمامی دارندگان ویزای تحصیلی ترکیه می توانند به صورت پاره وقت در این کشور مشغول به کار شوند. البته لازم به ذکر است که ساعات کار دارندگان ویزای تحصیلی ترکیه بسته به ملیت متقاضیان متفاوت خواهد بود. به طور مثال، شهروندان اتحادیه اروپا می توانند در طول ترم حداکثر 20 ساعت در هفته آزادانه در ترکیه کار کنند. اما دانشجویانی که از کشورهای دیگر به ترکیه سفر می کنند، مجاز به کار هستند اما نمی توانند بیش از 120 ساعت روز کامل در سال کار کنند.
چه کسانی نیازی به اخذ ویزای تحصیلی ترکیه ندارند؟
تقریبا کلیه دانشجویان بین المللی متقاضی تحصیل در ترکیه برای ورود قانونی به این کشور نیازمند اخذ ویزای تحصیلی Student Visa این کشور هستند. و این شامل دانشجویان از جمهوری قبرس شمالی نیز می شود. منتها طبق قوانین کشور ترکیه افرادی هستند که برای ادامه تحصیل در مراکز آموزشی این کشور نیازی به اخذ ویزا ندارند! اینها شامل:
- دسته اول: دانشجویان بین المللی که قبلا دوره متوسطه و یا تحصیلات عالی اشان را در ترکیه گذرانده اند و حالا قصد ادامه تحصیل کارشناسی و یا کارشناسی ارشدشان را در کشور ترکیه دارند.
- دسته دوم: دانشجویانی که والدینشان با ویزای کاری و مجوز اقامت در ترکیه به سر می برند.
- دسته سوم: دارندگان بلوکارت اتحادیه اروپایی EU Blue Card
شرایط ریجکتی در ویزای تحصیلی ترکیه
یکی از رایج ترین موضوعات که تمامی متقاضیان اخذ ویزای تحصیلی ترکیه همواره با آن مواجه هستند، شرایط ریجکتی در این نوع از ویزا می باشد. بنابراین بهتر است قبل از شروع فرآیند درخواست ویزا به خوبی با شرایط ریجکتی ویزای تحصیلی ترکیه آشنا شوید. به طور مثال، اگر درخواست ویزای متقاضیان به دلیل ناقص بودن درخواست رد شد، پس از رفع هرگونه خطا می توانید برای ویزای تحصیلی خود مجددا اقدام کنید. علاقه مندان می توانند 24 ساعت پس از دریافت ریجکتی برای ویزای جدید خود درخواست دهند. البته اگر تمامی اطلاعات صحیح باشند، می توانید ویزای تحصیلی خود را در 3 روز آینده پس از درخواست دریافت نمایید. همچنین اگر فکر می کنید درخواست شما به طور ناعادلانه رد شده است، باید با سفارت یا کنسولگری ترکیه در کشور محل اقامت خود تماس بگیرید.
در تصویر ارائه شده در این بخش از مقاله می توانید با مهمترین دلایل ریجکتی ویزای تحصیلی ترکیه آشنا شوید:
منبع سایت: https://studee.com/guides/how-to-apply-for-a-turkey-student-visa
بهترین زمان برای درخواست ویزای تحصیلی ترکیه
قبل از هر چیزی بایستی بدانید که شرط اصلی و مهم به منظور درخواست ویزای دانشجویی ترکیه این است که شما نامه پذیرش خودتان را از دانشگاه ترکیه ای اخذ کرده باشید. و سپس برای درخواست ویزای مذکور به سفارت این کشور مراجعه کنید. منتها معمولا به متقاضیان توصیه می شود که برای پرهیز از بروز هر مشکلی حتما سرموقع و آنتایم اقدام بکنند. با این کار همچنین در وقت و هزینه متقاضیان صرفه جویی خواهد شد و اینکه در ادامه فرآیند استرس و اضطرابی در کار نخواهد بود.
فرآیند اخذ ویزای تحصیلی از ترکیه
همانند هر فرآیند مهاجرتی، مهاجرت تحصیلی به کشور ترکیه و اخذ ویزای تحصیلی از این کشور منوط به رعایت الزامات و شرایطی از جمله طی مرحل مختلف تا دست یابی به ویزای تحصیلی ترکیه می باشد. شما عزیزان می توانید با توجه به تصویر شماتیک زیر با کل مراحل اخذ ویزای تحصیلی کشور ترکیه آشنا شوید. همان طوری که ملاحظه می شود، مرحله اول بررسی شرایط لازم برای احراز صلاخیت کلی متقاضی است. در مرحله دوم، متقاضی می بایستی نامه پذیرش خود را از دانشگاه ترکیه دریافت و با تکمیل فرم درخواست ویزا خود را برای تعیین وقت سفارت جهت مصاحبه آماده کند.
در گام آخر نیز متقاضی در روز مصاحبه در سفارت ترکیه حاضر شده و ضمن پرداخت هزینه ویزا و ارائه مدارک لازم به انجام مصاحبه با آفیسر سفارت می پردازد:
ویزای تحصیلی ترکیه برای دبیرستان
افرادی که قصد دارند برای تحصیل در دبیرستان های ترکیه اقدامات لازم را انجام دهند نیز به ویزای تحصیلی ترکیه نیاز خواهند داشت. تفاوتی میان نوع ویزای تحصیلی این افراد با سایرین نیست و آن ها نیز مجوزهای لازم برای تحصیل در ترکیه را نیز به دست خواهند آورند. ویزای تحصیلی ترکیه برای دبیرستان برای یک سال تحصیلی دارای اعتبار است و باید به این نکته اشاره کرد که با توجه به شرایط سنی دانشجویان، امکان تحصیل آن ها در ترکیه و کار به صورت همزمان فراهم نیست و آن ها باید فقط در این کشور به ادامه تحصیل مشغول شوند.
یکی از مزیت های انتخاب تحصیل در ترکیه آن است که دانشجویان ایرانی به ویزای تحصیلی ترکیه برای دبیرستان نیز نیاز نخواهند داشت و تنها باید مجوزهای قانونی لازم برای ورود به این کشور را به دست آورند و در حقیقت پروسه ای بسیار کوتاه تر را طی خواهند کرد تا به خواسته خود در این رابطه دست پیدا کنند.
ویزای تحصیلی ترکیه برای افغان ها
در واقع ویزای تحصیلی یا ویزای دانشجویی ترکیه مجوز رسمی برای ورود به کشور ترکیه و ادامه تحصیل در دانشگاه های این کشور است. شما با داشتن این ویزا نمی توانید در ترکیه بدنبال کار باشید و یا بیزینس خودتان را در این کشور شروع بکنید. حتی با داشتن این ویزا نمی توان حین تحصیل کار کرد چرا که کار دانشجوئی در ترکیه فقط و فقط با اخذ اجازه کار ممکن است. پیش شرط اخذ این ویزا ترکیه برای دانشجویان افغان نیز قبولی از یک دانشگاه ترکیه ای است. در ضمن ویزای تحصیلی ترکیه برای افغان ها نیز به دو صورت سینگل اینتری و مولتی اینتری از طریق سفارت ترکیه در کابل یا در تهران صادر می شود.
مدارک لازم جهت اخذ ویزای تحصیلی ترکیه
دانشجویان پس از دریافت نامه پذیرش تحصیلی باید به همراه سایر مدارک زیر برای دریافت ویزای تحصیلی ترکیه به سفارت این کشور مراجعه نمایند:
- ارائه پاسپورت معتبر
- ارائه دو قطعه عکس 3×4
- ارائه نامه پذیرش دانشگاهی در ترکیه
- ارائه مدرکی که نشان دهنده بلیت برگشت از ترکیه است
- ارائه مدارکی مبنی بر تمکن مالی دانشجو برای مدت زمانی که در ترکیه مشغول به تحصیل است.
- پرداخت هزینه ویزای تحصیلی ترکیه
- ارائه مدرکی که مبنی بر عدم سوء سابقه کیفری دانشجو است
- ارائه مدارک پزشکی دانشجو مبنی بر سلامت وی
دانشجویان پس از اخذ ویزای تحصیلی ترکیه می توانند وارد خاک این کشور شوند و بلافاصله می بایست مجوز اقامت دانشجویی خود را در این کشور دریافت نمایند. بدین منظور دانشجویان باید به اداره روابط خارجی در این کشور مراجعه نموده و با ارائه مدارک خود مجوز اقامت یکساله برای خود اخذ نمایند، همچنین دانشجویان برای تمدید این اقامت باید 60 روز قبل از پایان این اعتبار به اداره مربوطه مراجعه و نسبت به تمدید آن اقدام نمایند.
فرم درخواست ویزای تحصیلی ترکیه
از جمله مدارک لازم برای درخواست ویزا تحصیلی ترکیه، فرم درخواست application form می باشد. که معمولا یک فرم دو صفحه ای است و با مراجعه به سایت وزارت خارجه ترکیه mfa.gov.tr قابل دانلود است. همان طوری که مشاهده می شود این فرم از بخش های مختلفی مثل مشخصات فردی، مشخصات پاسپورت، هدف از سفر، مشخصات اعضای خانواده و غیره تشکیل شده است که تکمیل صادقانه و دقیق آن برای دوری از ریجکتی ویزا الزامی است: