در حال حاضر، کار در کرواسی می تواند یک تجربه جالب برای کارمندان خارجی و مهاجران خارج از کشور در نقل و انتقالات درون شرکتی باشد. با این حال، احتمالاً برای مهاجران خودساخته که عمدتاً علاقه مند به کار در کرواسی هستند زمان خوبی می باشد تا زندگی جدید خود را در خارج از کشور تأمین کنند. از یک سو، کرواسی یک اقتصاد بازار به خوبی توسعه یافته با ارز ثابت (کونا کرواسی) و بخش خدمات عظیم است. از سوی دیگر، چشم انداز کار در کرواسی به دلیل مشکلات اقتصادی که این کشور با آن دست و پنجه نرم می کند، محدود شده است. این مشکلات شامل یک رکود مداوم است که به ارقام بالای بیکاری و توسعه نابرابر منطقه ای منجر شده است. این نوشتار شامل اطلاعات کاملی درباره شرایط و قوانین کار در کرواسی می باشد که توسط متخصصان موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت جمع آوری شده است.
کرواسی یک کشور خوش منظره بالکان است که پایتخت آن زاگرب است. جمعیت آن حدود 4.1 میلیون نفر در منطقه ای به وسعت 56542 کیلومتر مربع زندگی می کنند. واحد پول کرواسی کونا است و می توان نماد آن را به صورت HRK یا kn نوشت. زبان رسمی مورد استفاده در جمهوری کرواسی کرواتی است. آنها بیش از 1000 جزیره کوچک در امتداد خط ساحلی گسترده دارند که هر ساله هزاران گردشگر را به خود جذب می کند و بسیاری از آنها خالی از سکنه هستند. کرواسی دارای آب و هوای معتدل قاره ای در شمال است، اما هر چه به سمت جنوب حرکت کنیم، آب و هوای مدیترانه ای قوی تر شروع به پیشروی می کند. کرواسی چند سالی است که یک مقصد بسیار معروف برای تعطیلات بوده است. آنچه بیش از همه مردم را به خود جذب می کند، مناظر کوهستانی و خط ساحلی و غذاهای خوشمزه است.
شرایط اقتصادی کرواسی
همانطور که در بالا اشاره شد، کرواسی از بسیاری جهات یک اقتصاد خدماتی است. کشاورزی و سایر فعالیت ها در بخش اولیه، مانند تولید نوشیدنی، ماهیگیری، چوب و معدن تنها 4.3% از تولید ناخالص داخلی سالانه را تشکیل میدهند. آنها درصد پایینی از همه افراد شاغل در کرواسی را استخدام می کنند (حدود 2٪). بخش ثانویه هنوز از اهمیت قابل توجهی برخوردار است، اگرچه اهمیت آن از زمان یک دولت متحد یوگسلاوی پس از جنگ جهانی دوم کاهش یافته است. در کرواسی، تولید بیش از یک چهارم کل تولید ناخالص داخلی را ایجاد می کند و برای تقریبا 30% نیروی کار شاغل در کرواسی شغل ایجاد می کند.
در نمودار زیر به توزیع اشتغال بر اساس بخش اقتصادی در کرواسی اشاره شده است:
صنایع کلیدی کرواسی عبارتند از:
- بخش های شیمیایی و دارویی
- آهن
- فولاد
- فلزات ساخته شده
- کشتی سازی
- فرآوری مواد غذایی
بیشترین تعداد فرصت های شغلی در کرواسی و بیشترین بخش از تولید ناخالص داخلی از بخش سوم است. همه صنایع خدماتی با هم تقریباً 70% از تولید ناخالص داخلی ملی را تشکیل می دهند. بیش از 67% از افرادی که در کرواسی کار می کنند برای امرار معاش به مشاغل مرتبط با خدمات متکی هستند. با توجه به موقعیت استراتژیک کرواسی و زیبایی های دیدنی آن، تجارت و گردشگری منابع عمده درآمد در بخش خدمات هستند. کرواسی نه تنها یک مقصد مسافرتی محبوب است، بلکه معمولاً روابط اقتصادی با تجارت واردات و صادرات در اتریش، بوسنی و هرزگوین، آلمان، ایتالیا و اسلوونی دارد. علاوه بر این، کالاهای وارداتی زیادی از این کشورها و همچنین مجارستان و روسیه وارد می شود. کشورهایی که بین سال های 1993 تا 2008 بیشترین سرمایه گذاری مستقیم خارجی را به کرواسی تزریق کردند، اتریش، مجارستان، آلمان، هلند و فرانسه بودند.
بازار کار در کرواسی
کرواسی در حال حاضر به کارگران زیادی نیاز دارد و بسیاری از صنایع مانند ساخت و ساز و گردشگری وجود دارند که به سادگی افراد کافی برای پر کردن تمام موقعیت های باز را ندارند. در نتیجه، شرکت های کرواسی برای ایفای این نقش ها به دنبال کارکنان و کارمندان خارجی هستند. در کرواسی، یک شرکت کارمند خارجی را استخدام می کند و دولت مجوز کار می دهد. این کمبود نیروی کار تا حدی به این دلیل است که جوانان کروات در حال مهاجرت به خارج از کشور به سایر کشورهای اتحادیه اروپا هستند و تا حدی به این دلیل است که کروات ها نمی خواهند این نوع مشاغل را انجام دهند.
افرادی که شهروند یک کشور غیر اتحادیه اروپا باشد، در صورت داشتن شرایط مناسب می تواند برای مجوز کار در کرواسی درخواست دهد. اگر فرد شهروند یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا یا EEA باشد، شرایط مناسب تری برای کار در کرواسی خواهد داشت.
شرایط مجوز کار در کرواسی
اجازه اقامت بر اساس اشتغال یک مجوز منحصر به فرد است که اقامت موقت را فراهم می کند و به فرد اجازه می دهد برای یک شرکت خاص کرواسی در کرواسی کار کند.
برای واجد شرایط بودن برای مجوز کار، فرد باید این دو معیار را داشته باشد:
- تبعه کشور ثالث (غیر اتحادیه اروپا) باشد.
- قرارداد کاری با یک شرکت کرواسی به کارمند خارجی پیشنهاد شده باشد.
شایان ذکر است که یک سوء تفاهم رایج در مورد مجوز کار در کرواسی وجود دارد. این سوء تفاهم این است که کارمند خارجی فقط می تواند برای مجوز کار اقدام کند و سپس به این کشور سفر کند و کار پیدا کند. اما در واقع این امر برعکس است. برای مهاجرت کاری به کرواسی، فرد خارجی ابتدا باید یک پیشنهاد شغلی داشته باشد و سپس شرکت از طرف فرد برای اجازه کار و اقامت اقدام کند. به یاد داشته باشید که مجوز کار به یک قرارداد کاری خاص گره خورده است. به همین دلیل، مدت مجوز اقامت فرد خارجی با مدت قرارداد کاری وی، حداکثر تا 1 سال مطابقت دارد. اگر قرارداد کاری فرد خارجی (چه توسط فرد یا کارفرما) فسخ شود، اجازه کار و اقامت کارمند خارجی ظرف 15 روز فسخ خواهد شد.
بنابراین، اگر فرد خارجی بخواهد اجازه کار و اقامت در کرواسی به وی داده شود، اولین کاری که باید انجام دهد این است که اقدام به کاریابی در کرواسی کند.
کاریابی در کرواسی
اولین قدم متقاضی خارجی، قبل از اینکه بتواند برای مجوز کار درخواست دید، یافتن شغل در کرواسی است. قبل از داشتن شغل کارمند خارجی نمی تواند برای مجوز کار درخواست دهد. پیدا کردن شغل می تواند انرژی و زمان زیادی را از بین ببرد. افرادی که نمی دانند چگونه در کرواسی شغل پیدا کنند، ممکن است انرژی زیادی را صرف برخی اقدامات کنند که نتیجه دلخواه آنها را به همراه نخواهد داشت. بروز ماندن در مورد مشاغل آزاد آسان تر است اگر افراد بدانند در کجا جستجو کنند. منابع آنلاین زیادی وجود دارد که متقاضیان در آن می توانند موقعیت های شغلی موجود در کرواسی را جستجو کنند. برخی از پورتال ها نیز مقالاتی را با توصیه هایی منتشر می کنند که می تواند در جستجوی شغل کارمندان خارجی کمک کند.
رتبه بندی بزرگترین پورتال های کاریابی در کرواسی به صورت زیر است:
رتبه بندی | پورتال های کاریابی در کرواسی |
1 | Adorio |
2 | Bika |
3 | Danas radim |
4 | Jooble HR |
5 | MojPosao |
6 | Njuškalo |
7 | Nova karijera |
8 | Oglasnik |
هنگامی که کارمند خارجی شغل مورد نظر خود را در کرواسی پیدا کرد، می تواند درخواست مجوز کار خود را شروع کند.
کارفرمای فرد خارجی باید یکی از موارد زیر را به عنوان مدرکی که استخدام شده است به متقاضی ارائه دهد:
- پیشنهاد کار در یک شرکت کرواسی
- قرارداد کار معتبر یا سایر مدارک کار
پس از داشتن یکی از موارد فوق، شرکت می تواند از طرف متقاضی خارجی اجازه کار و اقامت درخواست کند. با این حال، چند مرحله وجود دارد که شرکت باید قبل از درخواست مجوز کارمند خارجی طی کند که در قسمت بعدی توضیح داده شده است.
سهمیه های مجوز کار و آزمون بازار کار در کرواسی
از اول ژانویه 2021، سهمیه های کاری در کرواسی لغو شده است. این بدان معنا است که محدودیتی برای تعداد کارگران خارجی که می توانند در کرواسی استخدام شوند وجود ندارد. این قطعاً پیشرفت است، اما هنوز یک حلقه وجود دارد که یک شرکت باید قبل از اینکه بتواند یک خارجی را استخدام کند، از آن عبور کند. این حلقه آزمون بازار کار نامیده می شود. اگر یک کارفرمای اهل کرواسی بخواهد یک تبعه غیر اتحادیه اروپا را استخدام کند، ابتدا باید از آژانس کار به نام HZZ اجازه بگیرد تا بتواند برای یک کارگر خارجی اجازه کار و اقامت درخواست کند. HZZ یک آزمایش بازار کار انجام می دهد تا مشخص کند آیا آنها به شرکت اجازه استخدام خارجی را می دهند یا خیر.
اگر شرکتی بخواهد کارمندانی را به صورت تمام وقت یا پاره وقت استخدام کند، می تواند برای آزمون بازار کار اقدام کند. با این حال، استخدام یک فرد پاره وقت به تصمیم HZZ بستگی دارد. در این صورت، کارمند پاره وقت آینده باید حداقل 3.381HRK (کونا کرواسی) حقوق نتو داشته باشد. اگر این شرط برآورده شود، HZZ ممکن است برای استخدام یک کارمند پاره وقت چراغ سبز نشان دهد. اما چندین سناریو وجود دارد که در آن آزمون بازار کار مورد نیاز نیست.
اینها عبارتند از:
- مشاغل ناقص
- تمدید مجوز کار برای همان کارفرما و همان تبعه کشور ثالث
- اشتغال فصلی اتباع کشورهای ثالث در کشاورزی، جنگلداری، پذیرایی و گردشگری (تا 90 روز در طول 1 سال)
- گروه های فهرست شده در ماده 110 قانون خارجی ها (کارکنان کلیدی در شرکت ها، کارت آبی اتحادیه اروپا، افراد منتقل شده به داخل شرکت و غیره)
هموطنان محترم می توانند با تماس با متخصصان موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت اطلاعات تکمیلی از شرایط مهاجرت کاری به کرواسی و سایر کشورهای اروپایی کسب کنند.