ویترین

ثبت شرکت

ثبت شرکت

فرآیند ثبت شرکت تابع شرایط و مراحلی است که در قانون تجارت بدان اشاره شده است اما باید توجه کرد که هر شرکتی دارای ضوابط ثبت خاصی است. در قانون تجارت ایران مسئول و متولی ثبت انواع شرکتها اداره ثبت شرکتها معرفی شده و 7 قسم ساختار شرکت برای ثبت وجود دارد. اینها شامل شرکت مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت سهامی، شرکت تعاونی، شرکت مختلط سهامی و شرکت مختلط غیر سهامی می باشد. پس هر یک از این شرکت ها مراحل و شرایط ثبت خاص خود را دارد که گروه کارشناسان موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت در این مقاله به تشریح جزئیات آنها پرداخته و در انتها به سوالات شما عزیزان پاسخ می دهند.

شرکت و تعریف آن

شرکت یا کمپانی که گاها با کلمه بیزینس نیز خطاب می شود یک واحد حقوقی که نشانگر اجتماع دسته ای از افراد (حقیقی یا حقوقی یا ترکیبی از هر دو) برای انجام یک فعالیت خاصی با یک هدف مشترک یعنی کسب سود می باشد. حالا این فعالیت ممکن است تجاری Trading یا غیر تجاری Non-Trading باشد که در صورت تجاری بودن به ساختار مذکور شرکت و در صورت غیر تجاری بودن بدان موسسه گفته می شود. کمپانی همچنن به فعالیت ها و تلاش های سازمان یافته افراد جهت تولید و فروش محصولات و خدمات جهت کسب سود نیز گفته می شود. شرکتها انواع مختلفی دارند که به چهار نوع کلی شرکت با مسئولیت محدود (LLC)، تک مالکی، سهامی و مختلط دسته بندی می شود.


همچنین شرکتها را می توان از یک بعد دیگر نیز دسته بندی و تحلیل کرد و آن هم از بعد مقیاس یا گستره فعالیت آنهاست. در این مورد، یک شرکت را می توان با توجه به فعالیتش فقط در یک صنایع خاص و در یک مقیاس محلی، منطقه ای یا ملی به شرکتهای کوچک یا متوسط تقسیم بندی کرد. اما شرکتهایی را می توان به عنوان شرکت بزرگ تلقی کرد که اولا در صنایع زیادی درگیر باشد و ثانیا دایره نفوذ آن در سطح بین المللی باشد. اکنون مجددا به مرور نکات کلیدی درباره ویژگی های یک کمپانی می پردازیم:

ویژگی های شرکت

شرایط ثبت شرکت ها

شرکت یا کمپانی واحد حقوقی مستقلی می باشد که از یک یا چند عضو برای دست یابی به هدف خاصی تشکیل شده است که این هدف خاص ممکن است تجاری یا غیرتجاری باشد. در صورتی که هدف تجاری باشد بدان شرکت تجاری و در صورتی که هدف غیرتجاری یا غیرانتفاعی باشد بدان موسسه گفته می شود. اما تشکیل شرکت تابع ضوابط و مقررات خاصی است مثلا باید بدانید که هر شرکتی جهت ثبت به دو سند شامل تنظیم شرکتنامه (articles of incorporation) و اساسنامه (memorandum ) نیازمند است. اما اگر بخواهیم فرآیند ثبت را به دو مرحله پیش از ثبت و مرحله ثبت دسته بندی کنیم باید بدانیم که در مرحله پیش از ثبت است که شما باید نوع شرکت خود را انتخاب کنید. چراکه انتخاب نوع شرکت یا بیزینس بر روی موارد زیر اثر گذار است:

  • مسئولیت قانونی شرکا
  • هزینه های ثبت شرکت
  • هزینه های عملیاتی شرکت
  • درصد (%) مالیات پرداختی

اما انتخاب نوع شرکت خود متاثر از عوامل و فاکتورهای مختلفی از قرار ذیل می باشد:

  • اهداف شرکا در آینده
  • حدود مسئولیت شرکاء
  • تعداد شرکاء
  • عملکرد و فعالیت شرکت

انواع شرکت

قبل از اقدام نسبت به ثبت شرکت بایستی بدانید که طبق قانون تجارت ایران چندین نوع شرکت برای ثبت تجاری وجود دارد. بنابراین متقاضیان در این مورد نباید عجله به خرج داده و ضمن تحقیق و تفحص درباب انواع ساختار شرکت و شرایط هر یک بتوانند بهترین نوع شرکت را متناسب با شرایط خود انتخاب کنند. ابتداء باید بدانید که شرکت ها از لحاظ ماهیت عملکردی متفاوت از سازمان ها و موسسات می باشند چراکه شرکت ها ماهیت تجاری و سودآوری مادی برای اعضای خود داشته ولی هدف از تشکیل موسسات غالبا توجه به امور عامه المنفعه و غیر انتفاعی است. اما به استناد ماده 20 قانون تجارت ما مجموعا هفت نوع شرکت تجاری داریم که عبارتند از:

  • با مسئولیت محدود
  • شرکت تضامنی
  • سهامی (خاص و عام)
  • شرکت تعاونی
  • شرکت مختلط سهامی
  • و شرکت مختلط غیر سهامی

اکنون در ادامه همین بحث به بررسی و تحلیل شرایط ثبت هر یک از شرکت های هفت گانه پرداخته و شما را با نحوه راه اندازی بیزینس مورد علاقه شما آشنا می کنیم.

مزایا و معایب شرکت های مختلف

در خصوص انتخاب انواع ساختار شرکت حتما باید توجه کنید که هر یک از این شرکتها دارای مزایا و معایبی نیز هستند که درنظر گرفتن این نکات می تواند در انتخاب بهترین فرم کمپانی کمک کند:

شرکتویژگی هامزایامعایب
تک مالکیساده ترین و متداولترین فرم شرکتی که وجود کمپانی اصلا وابسته به تصمیم مالک آن استاختصاص کل سودها به مالک، وجود قوانین خیلی کم درباره مالکیت ها، انعطاف پذیری مالکان، الزامات کم برای راه اندازیمسئولیت 100% مالک درقبال دیون کمپانی، دارایی محدود به منابع شخصی مالک، انتقال دشوار مالکیت، عدم تمایز بین درآمد شخصی و شرکتی
مختلط (تضامنی و غیر سهامی)در نوع مختلط تضامنی نیازی به قرارداد رسمی بین شرکا نیست ولی در شرکت مختلط غیر سهامی چراسرمایه بیشتر ازطریق منابع مالی مشترک، شراکت هر شریک در سود کل، انعطاف پذیری، هزینه پایین تشکیلمسئولیت 100% هر شریک در برابر بدهیها و زیانها، سخت بودن فروش شرکت، اتمام مشارکت به هنگام تصمیم هر شریک جهت اتمام آن
سهامیتوزیع درآمد بین سهامداران به صورت سود سهام مجددا همانند درآمد شخصی مالکان مالیات گیری می شودتعهدات محدود مالکان در قبال سود و زیان، سودها و زیانهای متعلق به کمپانی، امکان انتقال آسان به مالکان جدید، عدم مصادره دارایی های شخصی جهت پرداخت بدهیهای شرکتعملیات پر هزینه کمپانی، تاسیس پرهزینه کمپانی، مستلزم شرایط و مدارک پیچیده، عمدتا مشمول مالیات مضاعف
مسئولیت محدود (LLC)ترکیبی از مزیت های شرکتهای مختلط و سهامی که از این طریق برخی از معایب آنها را کاهش می دهد1. تعهد محدود مالکان نسبت به زیان یا بدهی کمپانیمحدودیت مالکیت توسط قوانین دولتی خاص، الزام به قراردادهای، هزینه های بالای شروع LLC
2. تقسیم سودها بین مالکان بدون مالیات مضاعف

شرایط افتتاح شرکت با مسئولیت محدود

یکی از شرکت هایی که اغلب در کشور ما و اکثر کشورهای جهان میل به تاسیس آن زیاد است، شرکت با مسئولیت محدود یا Limited liability company است که با در سطح بین المللی عنوان LLC هم معروف می باشد. از مهمترین و اصلی ترین امتیاز تشکیل این نوع شرکت همان طوریکه از نام آن برمی آید، مسئولیت محدود شرکا است. بدین ترتیب، مسئولیت هر کدام از اعضاء به نسبت سرمایه ای است که به شرکت آورده است. طبق ماده 94 قانون تجارت، موضوع این شرکت نیز تجاری است و همین امر عامل تفاوت آن با شرکت سهامی است چرا که شرکت های سهامی می تواند هم با هدف انجام امور تجاری و هم غیر تجاری تشکیل شود. اما مراحل لازم برای ثبت این شرکت از این قرار است:

مراحل لازم برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود

شرایط ثبت شرکت تضامنی

این شرکت با عنوان انگلیسی General partnership شرکت شناخته شده ای برای اهل تجارت محسوب می شود. در حقیقت، شرکت تضامنی یک نوع واحد تجاری است که در قالب آن دو یا چند شریک با هم توافق می کنند تا در کلیه دارایی ها، منافع و تعهدات مالی و حقوقی شرکت سهیم باشند. توجه کنید که در شرکت تضامنی، شرکا درباره تعهد نامحدود به توافق می رسند بنابراین این بدان معناست که هر شریک در قبال بدهی ها و دیون شرکت تضامنی مسئول شناخته می شود پس مدیریت شرکت در دست کلیه شرکاست. با این حساب، هر شریک دارای این اختیار است که یک جانبه وارد مذاکره برای توافقات با طرفی شده و یا همچنین قراردادی را یکجانبه منعقد کند. در اینصورت، کلیه شرکا ملزم و متعهد به پیروی از مفاد آن قرارداد هستند. این نوع شرکت خود به دو دسته زیر تقسیم می شود:

انواع شرکت های تضامنی
شرکت تضامنی مختلط (LP)دست کم یک شریک از نوع شریک ضامن و مابق شرکای با مسئولیت محدود باشند.
شرکت تضامنی با مسئولیت محدود (LLP)کلیه شرکا از نوع شرکای با مسئولیت محدود هستند.

باید به این نکته هم توجه کرد که برای ثبت چنین شرکتی تنظیم سریع شرکتنامه با مشخصات زیر الزامی است:

  • نام شرکت تضامنی به انضمام نام یکی از شرکاء
  • موضوع (فعالیت) شرکت
  • سرمایه (نقد و غیرنقد) هر یک از شرکا با اشاره بنام هریک از آنها
  • نحوه تقسیم منافع و ضرر مادی شرکت بین اعضاء
  • مدت زمان مربوط به فعالیت شرکت مذکور
  • مقررات پیرامون انحلال شرکت پس از فوت یا انصراف شرکاء

شرایط برای ثبت شرکت سهامی

شرکت سهامی که با نام joint-stock company شناخته می شود یک واحد تجاری محسوب شده که سرمایه شرکت در قالب سهام بوده و این سهام بین اعضای آن شرکت (که معمولا بیش از 3 نفر) تقسیم می شود و سهامداران حق خرید و فروش سهام را نیز دارند. در واقع تعهد سهامداران شرکت محدود به مقدار اسمی سهام آنها می باشد. بنابراین همین سهامداران هستند که هم عضو مجمع عمومی بوده و هم از بین خود هیئت مدیره انتخاب کرده و هم حق انتخاب بازرس را دارند. این نوع شرکت به دو گونه زیر یافت می شود:

انواع شرکت های سهامی

اما تفاوت این دو شرکت در این است که با اینکه سرمایه هر دو شرکت به صورت سهام انتقال پذیر است ولی در شرکت سهامی عام اعضا قانونا امکان انتشار اعلامیه پذیره نویسی و فروش اوراق قرضه به عموم مردم را دارند ولی در شرکت های سهامی خاص قانونا امکان ورود به بازار سهام منتفی است. اما شرایط و مدارک لازم جهت ثبت این دو نوع شرکت سهامی نیز اندکی از هم متفاوت بوده و از این قرار است:

مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاصمدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی عام
2 کپی از اظهارنامه شرکت سهامی2 کپی از اظهارنامه شرکت سهامی
دو کپی از اساسنامه شرکت سهامیدو کپی از اساسنامه شرکت سهامی
2 نسخه صورت جلسه مجمع2 صورت جلسه از مجمع عمومی
گواهی عدم سوء سابقه اعضا هیئت مدیران شرکتگواهی بانکی دال بر تامین 35% سرمایه مورد نیاز شرکت از طریق خود موسسان شرکت
کپی از مدارک شناسائی (شناسنامه و کارت ملی) موسسانکپی از مدارک شناسائی (شناسنامه و کارت ملی) موسسان

آشنایی با شرکت های تعاونی

این دسته از شرکتها با نام انگلیسی Coperative business دسته ای از شرکتها نه برای کسب سود بیشتر حاصل از فعالیت تجاری بلکه با هدف نهایی همیاری و معاضدت کلیه اعضای شرکت برای تامین نیازمندی ها و ارتقاء وضعیت رفاهی هر یک از اعضا تشکیل می شود. پس فعالیت این نوع شرکت ها را می توان صرفا در راستای منافع اعضاء به حساب آورده و آنرا اصولا شرکتی با ماهیت غیرانتفاعی قلمداد کرد. این نوع شرکت در دو دسته شرکت تعاونی عام با حداقل سرمایه 100000000 (ریال) و تعاونی خاص با 10000000 (ریال) تاسیس می شود. لازم به ذکر است که ساختار ادارای این شرکتها متشکل از 3 رکن زیر می باشد:

  • مجمع
  • هیئت مدیره
  • بازرس

اما برای تشکیل و ثبت شرکت تعاونی شرایط و مدارکی لازم است که متقاضیان ملزم به ارائه آنها به اداره ثبت شرکتها هستندو این مدارک از قرار ذیل می باشد:

  • اخذ مجوز ثبت از وزارت تعاون
  • 4 نسخه از اساسنامه مورد تایید مجمع عمومی
  • 3 نسخه از دعوت نامه و 3 نسخه صورت جلسه مجمع
  • سه نسخه از رسید واریز سرمایه شرکت به صندوق تعاون
  • 3 نسخه از لیست اسامی اعضای مجمع عمومی و هیئت رئیسه

شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی

شرایط ثبت شرکت مختلط سهامی

شرکت مختلط سهامی یا به تعبیر دیگر Joint Stock partnership Co مطابق ماده 162 قانون تجارت، شرکتی تحت اسم خاص مابین چند شریک تضامنی و چند شریک سهامی می باشد. در واقع به همین دلیل است که به این شرکت مختلط نیز گفته می شود. یعنی برای شرکاء تضامنی قوانین شرکت های تضامنی و برای شرکاء سهامی نیز مقررات و قوانین سهامی لحاظ می گردد. مدارک لازم جهت تاسیس این نوع شرکت عبارتند از:

  • اساسنامه معتبر
  • شرکتنامه معتبر
  • لیست اسامی هیئت مدیران شرکت
  • گزارشی معتبر از سوابق تایید شده در خصوص تصمیم های مجمع عمومی (موارد مورد اشاره در مفاد 40، 41 و 44)
  • گواهی مورد تایید مدیریت مبنی بر پرداخت کل سرمایه نقد و غیر نقد شرکا
  • گواهی معتبر از مدیر شرکت دال بر تعهد به پرداخت کل سرمایه و یا واریز دست کم یک سوم آن

شرایط ثبت شرکت مختلط غیر سهامی

به استناد ماده 141 قانون تجارت، شرکت مختلط غیر سهامی از جمله شرکت های تجاری است که تحت نام ویژه بین چند شرکا ضامن و چند شرکا با مسئولیت محدود (البته بدون صدور سهم) تشکیل می شود. پس می توان چنین نتیجه گیری کرد که اولا این شرکت ها مخصوص انجام فعالیت های تجاری بوده و ثانیا شرکت مذکور تشکیل یافته از دو شرکت تضامنی و مسئولیت محدود می باشد. اما تفاوت های دو شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی بدین قرار است:

تفاوت های دو شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی

اما شرایط و مدارک لازم برای ثبت شرکت از نوع مختلط غیر سهامی عبارت است از:

  • نسخه معتبری از شرکت نامه
  • نسخه معتبری از اساسنامه شرکت
  • لیست اسامی شرکا تضامنی (در کسوت مدیریت شرکت)

برای انجام کلیه مراحل ثبت شرکت توسط وکیلی متخصص حتما از خدمات مشاوره موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت بهره گیرید. وکلای این موسسه علاوه بر تخصص در زمینه ثبت شرکت آماده ارائه مشاوره درباره اخذ اقامت از طریق خرید ملک در ترکیه، خرید ملک در انگلستان، کانادا، استرالیا، اتریش و غیره می باشند.

پرسش هایی درباره ثبت شرکت در خارج از کشور

ثبت شرکت در خارج از کشور می تواند یک مسیر مناسب برای رسیدن به موفقیت های مالی است. افرادی که می خواهند از نظر کلی شرایط بهتری داشته باشند، باید محدودیت های کامل این مسیر را بشناسند. در سوی دیگر باید با انواع شرکت های در دسترس برای شروع کار نیز آشنا باشند. می توان به این نکته توجه داشت که در برخی از کشورهای جهان می توان از این طریق به اقامت رسید. برخی از پرسش های مهم در این رابطه عبارتند از:

  • شرایط ثبت شرکت در خارج از کشور مناسب است؟ در برخی از کشورهای جهان، امکان کار کردن به عنوان یک مالک شرکت وجود دارد. برای مثال در کشور کویت، فرد نمی تواند به عنوان یک شهروند خارجی به دریافت اقامت از این طریق امید داشته باشد. در بسیاری از کشورها اما می توان علاوه بر دریافت اقامت، به شرایط مالی خوب پس از ثبت شرکت نیز اندیشید.
  • هزینه های ثبت شرکت در خارج از کشور بالا است؟ به طور کلی، هزینه ها برای ثبت شرکت در کشورهای مطرح جهان کم است. با این حال باید به این نکته توجه داشت که برای موفقیت نیز به سرمایه گذاری های بیشتری هست.
  • روند ثبت شرکت در خارج از کشور دشوار است؟ باید در نظر داشت که در حال حاضر بسیاری از مراحل را می توان به صورت آنلاین انجام داد.
4/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *