مهاجرت

ویزای بازنشستگی ایسلند

ویزای بازنشستگی ایسلند

آگاهی از امکان یا عدم امکان اخذ ویزای بازنشستگی ایسلند برای عزیزانی که قصد مهاجرت به کشوری امن و توسعه یافته را دارند اهمیت زیادی دارد. کسانی که با شرایط سنی و تحصیلی خوب به این کشور مهاجرت کرده باشند پس از 40 سال کار در بازه زمانی 16 سالگی و 67 سالگی، بازنشسته می شوند و حقوق بازنشستگی دریافت خواهند کرد. منتهی عده ای ممکن است تا زمان بازنشستگی خود در ایران اقامت کشور دیگری را اخذ ننموده باشند و بخواهند از طریق چنین ویزایی مهاجرت کنند. در این مقاله که توسط موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت تهیه شده در خصوص امکان یا عدم امکان اخذ ویزای بازنشستگی ایسلند در سال 2024 توضیحاتی ارائه گردیده و به سوالات ذیل پاسخ داده شده است:

  • آیا کشور ایسلند از طریق سرمایه گذاری، خرید ملک و غیره به بازنشستگان خارج از اتحادیه اروپا اقامت می دهد یا خیر؟
  • بهترین راه برای مهاجرت بازنشستگان به اروپا کدام است؟
  • مهاجرت به ایسلند در سال 2024 از چه طرقی امکان پذیر است؟
  • آیا ایسلند مقصد مناسبی برای مهاجرت بازنشستگان است؟
  • محدودیت های مهاجرت به این کشور چیست؟
  • فرایند مهاجرت از طریق ویزای بازنشستگی به ایسلند چگونه است؟

بررسی امکان اخذ ویزای بازنشستگی ایسلند

قوانین مهاجرتی هر کشوری با توجه به این که در هر زمانی نیاز به نیروی کار متخصص یا سرمایه خارجی داشته باشد یا نداشته باشد، تفاوت خواهد داشت. مثلا انگلستان که تا چند سال پیش برنامه مهاجرتی ویژه ای برای بازنشستگان داشت و به کسانی که در کشور خودشان سالانه 25000£ (پوند) مستمری بازنشستگی می گرفتند، اجازه اقامت می داد، در حال حاضر چنین ویزایی را برای کسانی که تابعیت اتحادیه اروپا را نداشته باشند، صادر نمی نماید. مهاجرت به ایسلند نیز در حال حاضر ساده نیست چرا که این کشور برخلاف کانادا، اتریش، آلمان، مجارستان، هلند و غیره نیازی به سرمایه کلان خارجی یا نیروی کاری جدید ندارد. به همین دلیل است که نه تنها صدور ویزای تحصیلی و کاری آن برای ملل خارج از اتحادیه اروپا دشوار است، بلکه فعلا متاسفانه برنامه مهاجرتی ای تحت عنوان ویزای بازنشستگی ایسلند ندارد.


کسانی که با تحصیل یا کار در ایسلند به این کشور مهاجرت کرده اند پس از 4 سال می توانند اقامت دائم بگیرند و نهایتا بعد از 40 سال کار بازنشسته خواهند شد. البته برخلاف انگلستان که اگرچه دیگر ویزای بازنشستگی صادر نمی کند، از طریق سرمایه گذاری به ارزش 2000000£، 5000000£ یا 10000000£ (پوند) به افراد اجازه اقامت می دهد، ایسلند در حال حاضر چنین راه هایی را هم ندارد. حتی برخلاف خرید ملک در پرتغال، یونان، اسپانیا، قبرس و چند کشور دیگر، خرید ملک در ایسلند از سوی شهروندان کشورهای خارج از حوزه اقتصادی اروپا (EEA) با پیچیدگی زیاد و لزوم کسب اجازه از وزارت دادگستری و عدالت همراه است و در نهایت هم منجر به اخذ اقامت نمی شود. البته علیرغم دشواری اخذ مجوز، قیمت مسکن در ایسلند که در نمودار ذیل بیان شده، با توجه به سطح قیمت های اروپا ارزان تر است:

قیمت خرید یک متر مربع آپارتمان در کشور ایسلند

سیستم بازنشستگی ایسلند

سیستم بازنشستگی ایسلند از 3 رکن تشکیل شده است. که عبارتند از:

  • بیمه اجتماعی
  • صندوق های بازنشستگی
  • پس انداز بازنشستگی تکمیلی

هر کسی که در ایسلند کار می کند موظف است به صندوق بازنشستگی کمک کند. صندوق های بازنشستگی مبتنی بر مشارکت های انباشته کارگران/ کارمندان است. اعضای صندوق بازنشستگی همچنین می توانند برای مستمری ازکارافتادگی، مستمری همسران و مستمری فرزندان اقدام کنند. حق پرداخت از صندوق های بازنشستگی بر اساس سهم پرداخت شده هنگام کار فردی در ایسلند است. به طور کلی، صندوق های بازنشستگی پرداخت مستمری را از سن 67 سالگی آغاز می کنند، اما برخی از صندوق ها از سن 65 سالگی نیز شروع به پرداخت می کنند. پرداخت های بازنشستگی معمولاً همراه با افرادی که به کشورهای دیگر شمال اروپا منتقل می شوند منتقل می شود.

پس انداز بازنشستگی تکمیلی، پس انداز داوطلبانه افراد است که مزایایی را برای آنها فراهم می کند. استحقاق این پس انداز طبق قوانین قانون ارث، به ارث می رسد. پس انداز بازنشستگی تکمیلی مالکیت خصوصی فرد است و علاوه بر پس انداز حقوق بازنشستگی اجباری است. اگر کسی تصمیم بگیرد پس انداز بازنشستگی تکمیلی داشته باشد، ممکن است بین 2 تا 4% از حقوق خود را پرداخت کند و کارفرمای وی نیز یک سهم منطبق را پرداخت نماید. اگر فرد تصادف کند یا بیماری جدی داشته باشد که توانایی کار او را کاهش دهد می تواند به پس انداز بازنشستگی تکمیلی خود دست یابد. پرداخت از پس انداز بازنشستگی تکمیلی می تواند از 60 سالگی یا بعد از آن شروع شود و در اقساط مساوی تا 67 سالگی یا بیشتر پرداخت می شود. با مرگ یک مستمری بگیر، پس انداز بازنشستگی تکمیلی طبق قوانین قانون ارث، به ارث می رسد.

مهاجرت بدون اخذ ویزای بازنشستگی ایسلند

برای مهاجرت به ایسلند 2 راه وجود دارد منتهی در صورتی که افراد شرایط سنی لازم برای اخذ ویزای تحصیلی یا کاری را داشته باشند. آن گاه می توانند یا از یکی از دانشگاه های ایسلند پذیرش بگیرند یا با استخدام شدن برای کارفرمای ایسلندی مستقیما درخواست دهند و ویزای کاری این کشور را به دست آورند. البته تحصیل در ایسلند رایگان نیست و با توجه به رشته تحصیلی، نوع دانشگاه و مقطع تحصیلی افراد میزان هزینه آن هم متفاوت خواهد بود. منتهی متوسط شهریه پرداختی از سوی دانشجویان حوزه اتحادیه اروپا کمتر است؛ مثلا در دانشگاه ملی ایسلند (University of Iceland) برای این افراد ترمی ISK60000 (کرون ایسلند) است در حالی که دانشجویان بین المللی باید شهریه بالاتری بپردازند.

با توجه به دشواری اخذ پیشنهاد شغلی بدون داشتن اقامت بلند مدت ایسلند در حال حاضر عملی ترین راه برای مهاجرت به این کشور از طریق تحصیل است. خوشبختانه اگرچه دانشجویان در کشورهایی از جمله امارات، ژاپن و آذربایجان، اجازه کار ندارند، در ایسلند حتی دانشجویان خارج از اتحادیه اروپا هم تا 15 ساعت در هفته می توانند مشغول به کار شوند. نرخ بیکاری در ایسلند در سال 2022 حدود 6.4% است و دانشجویان شانس خوبی دارند تا با استخدام شدن پس از فارغ التحصیلی، ویزای تحصیلی ایسلند را تبدیل به ویزای کاری کنند. سطح درآمد دانشجویان بین المللی در ایسلند در جدول ذیل نشان داده شده است:

سطح درآمد ماهانه دانشجویان بین المللی در ایسلند (کرون ایلسند)توضیحات
ISK350000حداقل درآمد دانشجویان در ایسلند
ISK760000حداکثر درآمد دانشجویان در ایسلند

مهاجرت بدون اخذ ویزای بازنشستگی ایسلند

راه جایگزین ویزای بازنشستگی ایسلند

در صورتی که بازنشستگان بخواهند به اروپا مهاجرت کنند در حال حاضر شانسی برای کشور ایسلند ندارند اما می توانند با روش تمکن مالی کشورهای مختلف مثل یونان، ثبت شرکت در کشورهایی از جمله اتریش یا با خرید ملک مهاجرت کنند. منتهی از بین روش های گفته شده در حال حاضر امن ترین روش، خرید ملک است هرچند از آن جایی که کشورها خرید ملک را با قوانین مربوط به نظم عمومی خود مرتبط می دانند رویکرد متفاوتی در این خصوص دارند. مثلا در برخی کشورها خارجی ها کلا اجازه خرید ملک ندارند یا تنها ملل خاصی می توانند صاحب خانه شوند از آن جمله می توان به اسلوونی اشاره نمود.

در واقع در اسلوونی تنها مللی می توانند صاحب عرصه و اعیان شوند که در کشورشان نیز شهروندان اسلوونی چنین حقی داشته باشند و از آن جایی که امکان خرید ملک غیرمنقول در ایران برای خارجی ها نیست، چنین امکانی برای ایرانی ها در اسلوونی وجود ندارد. هرچند کشورهایی هستند که نه تنها اجازه خرید ملک را به خارجی ها می دهند بلکه به منظور کسب درآمد و جذب سرمایه های خارجی به منظور تشویق خارجی ها، حتی بر این اساس به آن ها اجازه اقامت یا پاسپورت می دهند.

حقوق بازنشستگی سالمندان در ایسلند

افراد معمولاً از سن 67 سالگی مستمری می گیرند، اما اکنون سیستم بیمه اجتماعی انعطاف پذیری بیشتری را امکان پذیر می کند. تحت شرایطی فرد می تواند از 65 سالگی برای بازنشستگی سالمندی اقدام کند، اما این به معنای کاهش دائمی پرداخت حقوق بازنشستگی است. تحت شرایط خاص فرد می تواند بازنشستگی را به 80 سالگی موکول کند؛ در این صورت پرداخت ها پس از 67 سالگی طبق برنامه حسابرسی افزایش می یابد.

مستمری از کار افتادگی در ایسلند

افراد بین 18 تا 67 سال می توانند برای ارزیابی معلولیت، یعنی ارزیابی توانایی خود به دنبال بیماری یا به دلیل نقص، به اداره بیمه اجتماعی (Tryggingastofnun) مراجعه کنند. استحقاق افراد براساس اقامت آنها در ایسلند از 16 تا 67 سال است. فرد باید حداقل 3 سال قبل از درخواست در ایسلند زندگی کرده باشد. همین امر برای اقامت در یک کشور شمالی دیگر طبق توافق نامه کشورهای بیمه شمال اروپا در مورد بیمه اجتماعی اعمال می شود. فرد باید پس از 16 سالگی حداقل 1 سال در ایسلند اقامت داشته باشد. پرداخت کامل بر اساس 40 سال اقامت در ایسلند است.

فرد باید گواهی پزشکی و پرسشنامه خود ارزیابی در مورد وضعیت سلامت خود داشته باشد. همچنین، وی باید برآوردی از درآمد را ارائه دهد که بر اساس آن پرداخت ها محاسبه می شود. همچنین باید تأیید شود که فرد درخواست پرداخت از صندوق بازنشستگی را داده است. ارزیابی معلولیت معمولاً برای مدت محدودی اعمال می شود. پرداخت های اساسی بازنشستگی از کارافتادگی عبارتند از مستمری از کارافتادگی، مکمل معلولیت مربوط به سن و درآمد تضمین شده. پرداخت ها به درآمد مرتبط هستند و اگر درآمد از آستانه خاصی عبور کند، لغو می شوند.

بازنشستگی توانبخشی در ایسلند

مستمری توانبخشی برای افرادی در نظر گرفته شده است که به دلیل بیماری یا جراحت قادر به کار نیستند و با هدف بازگشت به بازار کار تحت توانبخشی هستند. گزینه های مختلف توان بخشی توسط ارگان های مختلف ارائه می شود. شرط اصلی اعطای مستمری توانبخشی این است که فرد باید به طور فعال در یک برنامه توانبخشی تحت نظارت یک متخصص با هدف بازیابی توانایی کار شرکت کند. استحقاق این نوع مستمری شرایط دیگری نیز دارد. برای مثال، شخص مربوطه باید در محدوده سنی 18 تا 67 سال باشد؛ از مزایای بیکاری برخوردار نباشد؛ مطابق با یک برنامه توانبخشی تعیین شده تحت توانبخشی قرار گیرد و غیره.

بهترین کشورهای اروپایی برای اقامت بازنشستگان

از جمله کشورهایی که بر مبنای خرید ملک برای فرد بازنشسته و خانواده وی اجازه اقامت صادر می نمایند می توان به مالتا، قبرس، اسپانیا، یونان و غیره اشاره نمود. مثلا با سرمایه گذاری 2000000€ (یورو) در بخش املاک غیرمنقول در قبرس و 6 ماه اقامت در این کشور فرد می تواند برای خود، همسر و فرزندان زیر 28 سال پاسپورت قبرس و نتیجتا اتحادیه اروپا را اخذ نماید. در این مقاله اطلاعاتی در خصوص عدم امکان اخذ ویزای بازنشستگی ایسلند در سال 2022 بیان گردید و علاقه مندان به اخذ اقامت اروپا می توانند برای کسب اطلاعات بیشتر با موسسه حقوقی سفیران سروش سعادت تماس بگیرند.

سوالات متداول درباره حقوق بازنشستگی ایسلند

برخی از مهم ترین سوالاتی که در این خصوص پیش می آید عبارتند از:

  • آیا مهاجران از حقوق بازنشستگی سالمندی در ایسلند برخوردار هستند؟ افرادی که 65 سال سن داشته و حداقل سه سال از 16 تا 67 سالگی در ایسلند زندگی کرده اند از برخی حقوق مستمری سالمندی برخوردار هستند. استحقاق کامل به اقامت حداقل 40 ساله در سنین 16 تا 67 سال نیاز دارد. اگر اقامت فرد در ایسلند کمتر از 40 سال باشد، حقوق وی متناسب با مدت اقامت محاسبه می شود.
  • آیا فرد می تواند در زمان دریافت مستمری سالمندی کار کند؟ اگر فردی مستمری سالمندی کامل را از اداره بیمه اجتماعی دریافت کند، درآمد اشتغال بیش از یک مقدار مشخص در هر ماه/سال بر پرداخت حقوق بازنشستگی تأثیر می گذارد. اگر شخصی شرایط دریافت مستمری نیمی از اداره بیمه اجتماعی را داشته باشد، هیچ گونه درآمدی تأثیری در پرداخت مستمری نخواهد داشت.
  • مکمل حقوق بازنشستگی سالمندی ایسلند چیست؟ علاوه بر حقوق بازنشستگی در سنین سالمندی، ممکن است فرد از مزایای بازنشستگی برخوردار شود، از جمله کمک هزینه وسیله نقلیه برای افرادی که دارای نقص حرکتی می باشند. پرداخت های تکمیلی نیز برای هزینه های ویژه انجام می شود که عبارتند از هزینه های درمانی، پرستاری در منزل، هزینه های برق به دلیل استفاده از دستگاه اکسیژن، سمعک و غیره. با این حال، تقریباً همه این پرداخت ها تحت شرایط خاصی است.
  • نحوه درخواست مستمری سالمندی چگونه است؟ اگر فرد در ایسلند زندگی می کند برای دریافت مستمری سالمندی ایسلند باید به اداره بیمه اجتماعی (Tryggingastofnun) مراجعه کند.
امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *